http://fmfree.info/

FmFree 468x60

петък, 28 януари 2011 г.

Dell Inspiron N5010

сряда, 26 януари 2011 г.

Тиквата – хит на есента


Tиĸвaтa чecтo e oпиcвaнa ĸaтo жълтo cлънцe, пълнo cъc здpaвe. Tя e eднo oт нaй-дpeвнитe ĸyлтивиpaни pacтeния нa Зeмятa. Caмo чe нe в Cтapия cвят, a в Aмepиĸa, ĸъдeтo apxeoлoгичecĸитe нaxoдĸи нa ceлeĸтиpaни тиĸвeни ceмĸи в Meĸcиĸo пoĸaзвaт, чe индиaнцитe ca я oтглeждaли в пepиoдa 9000-4000 г. пp. Xp.

тиква

Tиĸвaтa e вpaг нa cвoбoднитe paдиĸaли. Зaeднo c морковите, зeлeнoтo зeлe и cпaнaĸa тиĸвaтa вoди cпиcъĸa нa xpaнитe, бoгaти нa ĸapoтинoиди. Caмият яpĸo opaнжeв цвят e вaжeн пoĸaзaтeл зa виcoĸoтo cъдъpжaниe нa ĸapoтинoидитe: cъc 100 гp тиĸвa ce пoĸpивa днeвнaтa ни нeoбxoдимocт oт ĸapoтин, ĸoйтo ce бopи c пoявaтa нa paĸa.

В 100 гр тиква има едва 17 ккал.

Kapoтинoидитe в тиĸвaтa ca вaжни aнтиoĸcидaнти, ĸoитo пpoтивoдeйcтвaт нa oбpaзyвaнeтo нa cвoбoдни paдиĸaли в тялoтo. Taĸa тe пpeдпaзвaт oт пocлeдcтвиятa: apтepиocĸлepoзa, oчнo пepдe и paĸ, cъpдeчeн инфapĸт и мoзъчeн инcyлт, ĸoитo мoгaт дa бъдaт пpeдизвиĸaни oт paдиĸaлитe. Ocoбeнo cилнa e зaщитaтa cpeщy paĸ нa бeлия дpoб, a нa втopo мяcтo – oт paĸ нa мaтĸaтa и тyмopи нa дъвĸaтeлния тpaĸт.

Tиĸвaтa зacилвa cъпpoтивитeлнитe cили нa opгaнизмa. Kapoтинoидитe cтимyлиpaт имyннaтa cиcтeмa, ĸaтo я ĸapaт дa oбpaзyвa пoвeчe зaщитни ĸлeтĸи. Mинepaлът цинĸ и витaмин C cъщo yĸpeпвaт имyннaтa cиcтeмa. Tиĸвaтa пoнижaвa xoлecтepинa.

Tиĸвeнитe ceмĸи cъдъpжaт фитocтepини, a cpeд тяx нaй-извecтния e cитocтepин. Toй пpoтивoдeйcтвa нa виcoĸoтo нивo нa xoлecтepин в ĸpъвтa, тъй ĸaтo ce cвъpзвa c ecтecтвeнo пpoизвeждaния в тялoтo xoлecтepин и тaĸa гo oбeзвpeждa. Oт дpyгa cтpaнa пъĸ тиĸвeнитe ceмĸи ca yтвъpдeнo cpeдcтвo пpи oплaĸвaния нa пpocтaтaтa.

Зa нaй-xyбaви ce cмятaт тиĸвитe c тъмнoopaнжeвo cъpцeвинa. Bcяĸa eднa cтpaнa имa cвoитe любими тиĸвeни блюдa. Haпpимep, в Tyниc ĸaтo мeзe пpeдлaгaт тиĸвeнo пюpe cъc зexтин и oцeт, чecън, ĸимиoн , xapиca и ĸopиaндъp. B Mapoĸo в пюpeтo ce дoбaвят мeд и ĸaнeлa и c нeгo ce пoливa пeчeнoтo пилe.

B Итaлия в Maнтyя c тиĸвa ce пълнят възxититeлни тopтeлини, a в Kpeмoнa мoжe дa ce oпитa пpeвъзxoднoтo тиĸвeнo pизoтo. Typцитe пъpжят във фpитюpниĸa мнoгo тънĸи пapчeтa тиĸвa и ги cepвиpaт c ĸиceлo мляĸo. Cъщo тaĸa пpaвят изyмитeлeн дecepт oт тиĸвa в cиpoп c нaтpoшeни opexи и paзбитa cмeтaнa.

Рецепта за пюре от тиква:

Tиĸвaтa ce нapязвa нa мaлĸи ĸyбчeтa. Cвapявa ce. Cлeд тoвa ce пacиpa. Kъм пюpeтo ce дoбaвя пapчeнцe мacлo и индийcĸo opexчe, coл и чepeн пипep. Cъщaтa peцeптa мoжe дa ce нaпpaви и зa дecepт, ĸaтo coлтa и пипepa ce зaмeнят c мeд, ĸaнeлa и мaлĸo paзбиpa cмeтaнa.. Източник http://dieti.net/

Мик - Мик Яка Анимация 3d

вторник, 18 януари 2011 г.

Слави Трифонов се гаври с..

понеделник, 17 януари 2011 г.

Супер Доза Смях с Животни

Другият път , може би

събота, 15 януари 2011 г.

Грейпфрут (Citrus paradisi, райски плод)

Най-старите сведения за грейпфрута са от 17 век, но още се спори дали родината му е Ямайка или Барбадос. Малко по-късно ученият Джон Лунан класифицира плодовете като грозде и така се появява английското название грейпфрут. От 1750 г., когато Грифит Хюз описва плода, до днес се провеждат изследвания, водят се спорове за въздействията на грейпфрута като храна върху човешкия организъм.
Отдавна вече се знае, че вътрешността на плодовете е богата на витамин С, желязо, калий, калций, магнезий. Розовите и червените грейпфрути са богати на бетакаротин. Известно е, че грейпфрутът способства за намаляване на телесното тегло, подобрява състоянието на кожата, като я прави еластична и свежа. Той повишава качеството на съня и предпазва от безсъние, съдейства при лечение на общи простуди заболявания, облекчава различни видове кашлица, фарингит.
Едни от най-полезните вещества в райския плод са флавоноидите, които действат като антиоксиданти и неутрализират и деактивират свободните радикали, атакуващи постоянно клетките на човешкото тяло. Въздействието на свободните радикали води до различни здравословни проблеми: сърдечни заболявания, дерматити, преждевременно състаряване, различни видове рак. Макар и да не са смятани за жизненоважни хранителни вещества, флавоноидите имат положително въздействие върху здравето на човека, защото някои заздравяват кръвоносните съдове и съединителни тъкани, други имат противовъзпалително, антихистаминово и антивирусно въздействие.
Грейпфрутът е богат на важни за човека флавоноиди: нарингенинът в него предпазва от рак, куерцетинът намалява възпалителните процеси и съдейства при диабет. Рутинът укрепва капилярите и помага здравето на хора, болни от атеросклероза и високо кръвно налягане. Хесперидинът е мощен помощник на човешката имунна система, тъй като предпазва от Херпес Симплекс, грипни вируси и алергии.
Науката твърди, че хората с правилно хранене имат нужда от 1000 до 3000 мг цитрусови флавоноиди на ден, а тези които са на различни диети имат завишена необходимост от тях. Известно е, че флавоноидите най-добре се усвояват в комбинация с витамин С, като и те самите подобряват абсорбирането на витамин С от човешкия организъм.
В есенно-зимния сезон грейпфрутът и сокът от грейпфрут са особено полезни и трябва да присъстват ежедневно на трапезата. А който е на диета за отслабване, сигурно вече се е убедил в качества на райския плод.

петък, 14 януари 2011 г.

Забавен синхронен старт

Ананас


Ценители твърдят, че ананасът е най-хубавият сред всички плодове и поради тази причина майката природа го е дарила с царска корона. Сочният до пръсване плод от далечните южни страни е с превъзходен вкус и с истински лечебни свойства. Плод с цвят на злато и прекрасен аромат, той ни поднася ухание и вкус на екзотика и слънце и през дългата зима нежно напомня за отминалите летни месеци.

АнанасАнанасът(Ananas comosus) представлява тропическо растение и плод. За негова родина се приема Южна Америка, но днес ананаси се отглеждат в тропически райони като Флорида, Мексико, Куба, Хавайските острови и Филипинския архипелаг. Голямо е разнообразието на видовете ананас, но се счита, че един добър и качествен плод трябва да тежи между 800 г и 1.5 кг, листата му трябва да са свежи, зелени и лъскави, а ако са потъмнели и имат петна, това е сигурен признак, че ананасът е натъртен и излаган на ниски температури.На световния пазар се предлагат два основни вида ананас:

* Cayenne - плодът е с цилиндрична форма, вътрешността е бледожълта, сладка и много сочна, без семена.
* Queen или Victoria - той е по-малък, а плодът не тежи повече от 500 г. Този вид ананас е с оранжева вътрешност, която е изключително сладка, сочна и ароматна. Особено подходящ е за приготвянето на различни десерти.

Съществува и трети вид - Red Spanish, който се намира изключително рядко и идва от Централна или Южна Америка. Този плод е с цилиндрична форма и червеникава кожа и не е толкова сладък.

Христофор Колумб е един от първите пътешественици, който успява да опита от екзотичния плод, откривайки остров Гваделупа. Според него вкусът на ананаса е сложна смес от вкусовете на пъпеш, ягода, малина и ябълка. По-късно през 17 век е разпространен из всички тропически райони по света, но намира добра почва най-вече в Африка и Азия, където днес е концентрирана по-голямата част от световното производство на ананас.
Видове продукти от ананас

* Пресен ананас - по възможност винаги предпочитайте пресните плодове.
* Консервиран ананас - под формата на компот или консерви, но те освен че съдържат голямо количество захар, са и с разрушени полезни ферменти.
* Натурален сок - няма по-тонизираща напитка. Ако е приготвена от прясно изцеден ананас, е изключително богата на витамини и минерали, особено подходяща за консумация през зимните месеци.

Хранителен състав на ананаса

Ананасът е плод с изключителни диетични и вкусови качества. В зрелият ананас количеството на водата е около 80-86%, органичните киселини (като преобладаваща е лимонената киселина) представляват 0.4 до 1.2% от неговия състав, минералите и азотните вещества са съответно 0.42% и 0.48%.

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр продукт:
Белт./гр Въгл./гр Мазн./гр Холестерол Калоричност
0.540 12.630 0.120 0.000 48.000
Здравословни ползи

* Ананасът е плод, богат на желязо, калий, калций, йод, витамини от групата В, витамин А и С, което от своя страна го превръща в идеално средство в борбата срещу ринитите и грипоподобните състояния през зимния сезон.
* Съдържа ензима бромелин - стимулиращ храносмилането фермент, който разгражда белтъчините. Бромелинът има и някои други полезни свойства, свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и в тъканите. Редовната консумация на ананас или прясно изцеден сок от него улеснява храносмилането и поради тази причина редица фармацевтични продукти, използвани в гастроентерологията, съдържат бромелин. От друга страна, този ензим подпомага възстановителните процеси при контузии, като натъртвания, мускулни разкъсвания, отоци. Благоприятства и лечението на разширени вени.
* Ананасът допринася за редуцирането на теглото. Специалисти допускат възможността за поне два разтоварващи дни през седмицата с помощта на плода.
* Влияе благотворно и върху функцията на задстомашната жлеза.

Как да изберем и съхраним ананаса?

Ананасът е крехък плод, който може да бъде съхраняван не повече от 15 дни на стайна температура. При температури под 5ºС в плодното месо се образуват кафяви петна и той губи свойте вкусови качества. Поставен в хладилник, значително губи аромат. Ананасът не позволява да бъде подлаган на дълбоко замразяване във фризер.

При покупката на ананас трябва да знаете, че колкото по-релефни са ромбовидните люспи по кората на плода, толкова по-ароматен е той, а узрелият плод има леко червеникав отенък. Различни плодове, поставени в съседство на ананаса, значително скъсяват срока му за узряване.
Идеи за използване на ананас

* Ананас, в комбинация с други плодове (киви, ябълка, ягоди и банани), се превръща в чудесна плодова салата. Но не бива да се забравя, че ананасът, както и кивито съдържат ензим, който разгражда желатина и прави меки плодовете в плодовата салата.
* Като добавка към различни китайски гозби, защото парченцата ананас смекчават острия вкус на силните подправки.
* Ананас, в комбинация с праскови и джинджифил е една наистина сочна и вкусна изненада.
* Този плод може да бъде и добра гарнитура към различни месни блюда и сирена.

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Кълновете


Кълновете - еликсир на живота
■ Какво представлява един кълн и поник?

Кълновете са всъщност семена, в техният първи стадий на растеж. Те са най-добрата сурова храна, защото са букет от витамини, минерали и са лесни за консумация. Пониците са зелените стръкчета пораснали от семената - съвсем млади зеленчуци. Даряват със здраве и сили и са вкусни!

■ С какво са полезни?

Диетолозите от цял свят наричат кълновете перфектна храна. Богати са на хранителни вещества - съдържат протеини колкото в яйцата и месото, но без вредния холестерол и антибиотици.

Освен това:

* нормализират обмяната на веществата
* стабилизират всички системи на организма: нервна, лимфна, кръвоносна, храносмилателна и др.
* обогатяват кръвта с кислород
* извеждат излишния холестерин, мъртвите клетки, отрови и други вредни вещества от организма
* подобряват еластичността на мускулите и подвижността на ставите
* съдействат за дълголетие

Не случайно кълновете са винаги на трапезата на богатите и кинозвездите - тази жива храна подмладява и поддържа тялото в най-добро състояние.

Ще ги откриете в някои магазини. Но кълновете там обикновено са застояла стока, на всичко отгоре се отглеждат на изкуствено осветление. Нямат нищо общо с това, което ще ви даде здраве. Затова най-добре е да си ги отглеждате сами.

най-добрата храна...

Кълновете искат внимание. Те обичат МАЛКО влага и МНОГО въздух. Когато растат отделят отпадъци и топлина и трябва често да се мият и проветряват. Мнозина ги отглеждат с буркани, марлички, тавички, но тогава се получава точно обратното - те получават много вода и малко въздух. Развъждат се невидими плесени и микроби, които съвсем не са полезни за здравето ви.

А вие искате нещо здравословно, нали? Тук на помощ идва българската автоматична микроферма. Тя е така направена, че да се грижи вместо вас да проветрява семената, овлажнява, затопля, промива и извежда навън мръсната вода. Сложете я до прозореца и ще си осигурите целогодишно разнообразна прясна биологична салата, срещу жълти стотинки (400 грама слънчогледови кълнове в Метро струват 9.40 лв. Отгледани с машината ще струват 1.20 лв.)

Всякакви семена - слънчоглед, грах, соя, люцерна, леща, пшеница, ръж, нахут, елда... После ги добавете в салатата, в яденето, в сандвича, яжте ги направо или ги направете на сок. Покълналата пшеница и броколи са известни с анти-раков и подмладяващ ефект.

Днес, когато храните изобилстват от консерванти, химикали и генетично модифицирани продукти, най-сигурният и евтин начин да имате качествена храна на трапезата е да си я отглеждате сами. Българската машина за кълнове е отговорът. Фермата за биологични зеленчуци у дома.

сряда, 12 януари 2011 г.

Viva Futbol Volume 66

понеделник, 10 януари 2011 г.

Взривяване на къща с 45 кг динамит

Не сте виждали подобно нещо - Техника и забивки от висша класа !

сряда, 5 януари 2011 г.

Гигантска Акула нападна рибари


В прекрасния свят на природата

събота, 1 януари 2011 г.

London Fireworks on New Year’s Day 2011

Нова година в България 2011

Гласувай за тази страница

Гласувай за мен в BGTop100.com
d=document; d.write('Tyxo.bg counter<\/a>'); //-->
Гласувай за тази страница в Българския ТОП

Моят списък с блогове

www.multirama.bg/

http://zora.bg/

http://zora.bg/
Верига магазини ЗОРА: високо качество, богат и асортимент на предлаганите уреди, гарантиран произход, дълготрайност при експлоатацията, ...

www.mobilebulgaria.com

www.mobilebulgaria.com
Mobile Bulgaria - новини, мобилни телефони, борса, магазини, mobile shop, спецификации, ревюта, gsm, gps, pda, лични асистенти, аксесоари.

www.cars.bg/

www.cars.bg/
Новите, buyback и употребявани автомобили от официалните вноcители за България, автомобили от водещите автокъщи и частни лица.

novsport.com

novsport.com
Новият спортен сайт отразяващ пръв горещите новини от световната спортна сцена, ексклузивни интервюта, актуални анализи, аудио и видео материали

www.gong.bg

softvisia.com

softvisia.com
Софтуерен портал с едни от най-бързите софтуерни новини, множество статии, ревюта, ръководства, преводи и една основна цел - да помага на потребителите. Ще откриете множество линкове за изтегляне подредени в категории с подробна и полезна информация.

www.dimisoft.net

www.dimisoft.net
Предлага категоризиран софтуер за Windows с преобладаване на безплатните програми. Възможност за търсене в множество freeware сървъри

www.youtube.com