http://fmfree.info/

FmFree 468x60

събота, 15 януари 2011 г.

Грейпфрут (Citrus paradisi, райски плод)

Най-старите сведения за грейпфрута са от 17 век, но още се спори дали родината му е Ямайка или Барбадос. Малко по-късно ученият Джон Лунан класифицира плодовете като грозде и така се появява английското название грейпфрут. От 1750 г., когато Грифит Хюз описва плода, до днес се провеждат изследвания, водят се спорове за въздействията на грейпфрута като храна върху човешкия организъм.
Отдавна вече се знае, че вътрешността на плодовете е богата на витамин С, желязо, калий, калций, магнезий. Розовите и червените грейпфрути са богати на бетакаротин. Известно е, че грейпфрутът способства за намаляване на телесното тегло, подобрява състоянието на кожата, като я прави еластична и свежа. Той повишава качеството на съня и предпазва от безсъние, съдейства при лечение на общи простуди заболявания, облекчава различни видове кашлица, фарингит.
Едни от най-полезните вещества в райския плод са флавоноидите, които действат като антиоксиданти и неутрализират и деактивират свободните радикали, атакуващи постоянно клетките на човешкото тяло. Въздействието на свободните радикали води до различни здравословни проблеми: сърдечни заболявания, дерматити, преждевременно състаряване, различни видове рак. Макар и да не са смятани за жизненоважни хранителни вещества, флавоноидите имат положително въздействие върху здравето на човека, защото някои заздравяват кръвоносните съдове и съединителни тъкани, други имат противовъзпалително, антихистаминово и антивирусно въздействие.
Грейпфрутът е богат на важни за човека флавоноиди: нарингенинът в него предпазва от рак, куерцетинът намалява възпалителните процеси и съдейства при диабет. Рутинът укрепва капилярите и помага здравето на хора, болни от атеросклероза и високо кръвно налягане. Хесперидинът е мощен помощник на човешката имунна система, тъй като предпазва от Херпес Симплекс, грипни вируси и алергии.
Науката твърди, че хората с правилно хранене имат нужда от 1000 до 3000 мг цитрусови флавоноиди на ден, а тези които са на различни диети имат завишена необходимост от тях. Известно е, че флавоноидите най-добре се усвояват в комбинация с витамин С, като и те самите подобряват абсорбирането на витамин С от човешкия организъм.
В есенно-зимния сезон грейпфрутът и сокът от грейпфрут са особено полезни и трябва да присъстват ежедневно на трапезата. А който е на диета за отслабване, сигурно вече се е убедил в качества на райския плод.

Няма коментари:

Гласувай за тази страница

Гласувай за мен в BGTop100.com
d=document; d.write('Tyxo.bg counter<\/a>'); //-->
Гласувай за тази страница в Българския ТОП

Моят списък с блогове

www.multirama.bg/

http://zora.bg/

http://zora.bg/
Верига магазини ЗОРА: високо качество, богат и асортимент на предлаганите уреди, гарантиран произход, дълготрайност при експлоатацията, ...

www.mobilebulgaria.com

www.mobilebulgaria.com
Mobile Bulgaria - новини, мобилни телефони, борса, магазини, mobile shop, спецификации, ревюта, gsm, gps, pda, лични асистенти, аксесоари.

www.cars.bg/

www.cars.bg/
Новите, buyback и употребявани автомобили от официалните вноcители за България, автомобили от водещите автокъщи и частни лица.

novsport.com

novsport.com
Новият спортен сайт отразяващ пръв горещите новини от световната спортна сцена, ексклузивни интервюта, актуални анализи, аудио и видео материали

www.gong.bg

softvisia.com

softvisia.com
Софтуерен портал с едни от най-бързите софтуерни новини, множество статии, ревюта, ръководства, преводи и една основна цел - да помага на потребителите. Ще откриете множество линкове за изтегляне подредени в категории с подробна и полезна информация.

www.dimisoft.net

www.dimisoft.net
Предлага категоризиран софтуер за Windows с преобладаване на безплатните програми. Възможност за търсене в множество freeware сървъри

www.youtube.com