http://fmfree.info/

FmFree 468x60

петък, 4 февруари 2011 г.

портокала


Красивият външен вид и великолепните му вкусови качества превръщат портокала в един от най-популярните плодове в света.

За негова родина се смята Югоизточна Азия и по-точно Китай. Френското название на вкусния плод дава името на оранжериите, в които единствено може да се отглежда в Европа.

В портокала се съдържат голямо количество витамин С, витамини от група В, провитамин А. Макар в древността да не са подозирали за тях, използвали успешно плодовете като лечебно средство. В Древен Египет например с портокали лекували ревматизъм. Портокалът е лидер по съдържание на растителни влакнини. Голямото количество пектин в него пък спомага за намаляване на холестерина и захарта в кръвта, както и за синтеза на витамини в човешкия организъм. Доказано е също, че портокалите помагат за пречистването на кръвта, тонизират целия организъм, зареждат го с жизнена сила и енергия и подобряват апетита. Признати са за най-доброто профилактично средство против простуди.

Диетолозите смятат, че портокалите са полезни при затлъстяване, а лекарите ги препоръчват при хипертония, атеросклероза, заболявания на черния дроб. Благодарение на съдържанието на калий в тях те имат ясно изразено диуретично действие. Древните лечители използвали отвара от корите на незрелите плодове като кръвоспиращо средство.

Портокалът е един от най-изящните дарове на природата. Той е сред най-разпространените цитрусови плодове. Представлява вкусен и хранителен плод. Расте върху вечно зелено дърво, около 12 м високо, с търмно земени листа и ароматни цветове. Съществуват много разновидности на портокалите. Най-популярните са с лесно отлепяща се кора, с плътно прилепнала кора и кисел портокал. Портокалите с лесно отлепяща се обвивка са популярни в Индия, а тези с плътно прилепналата кора - в Европа.

Произход и разпространение:
Плодът портокал е с корени в южен Китай. Счита се, че е бил предтсвен на южна Индия, от където е пренесен в западния свят от Васко да Гама през 1498г. Въпреки това не се е разпространило отгелждането на портокали в Индия. Днес е интензивно отглеждана култура в САЩ, Испания, Бразилия, Китай, Палестина, Италия, Южна Африка, Египет и Мексико.

Хранителна стойност:
Портокалите са богат източник на съставки като витамин А, В и С и калций. Дори може да се каже, че превъзхожда останалите плодове по съдържание на калций. В съставът на портокала влизат още натрий, калий, магнезий, мед, сяра и хлор. Витамин С помага на клетките на тялото да усвоят по-добре калция, който се съдържа в храната.

Естествена полза и лечебни свойства на портокала
Още като плод скорбялата се превръща в готова за асимилиране захар благодарение на слънчевите лъчи. Поради това се възприема лесно в кръвта. Произвеждат се топлина и енергия в тялото веднага след приемането му.

Честата консумация на портокал ни предпазва от настинка, грип и кървене на венците. Допринася да сме здрави и да се радваме на дълъг живот. Пресният сок от портокал се счита като подходяща напитка за всяка възрастова група и може да бъде предписван като съпровождащо лечение на множество заболявания.

Настинка
Портокалът е отлична храна при всякакъв тип треска, когато храносмилателната сила на тялото е нарушена. Пациентът с треска страда от натравяне на кръвта наречено \"токсемия\", като липсата на слюнка прави екикът да изглежда обложен, нарушава чувството за жажда и намалява апетита. Приемливият вкус на портокала помага да се превъзмогнат тези недостатъци. Портокаловият сок е подходяща течност при тироид, туберкулоза и шарка. Той дава енергия, действа диуретично и стимулира тялото да се противопостави на инфекциите и така да се пребори до пълно възстановяване.

Киселини в стомаха
Портокалът е ефективен лек срещу хронично разтройство на стомаха. Той допринася до успокояване на храносмилателните органи и доставя хранителни съставки в готов вид. Също така стимулира отделянето на храносмилателен сок, като подобрява усвояването на храната и увеличава апетита. Създава подходяща среда за развитието на благоприятна бактериална среда в червата.

Запек
Портокалат е доказано средство в борбата със запека. Приемането на 1 или 2 портокала преди лягане и още веднъж сутрин при ставане е едно лесно за изпълнение предложение за стимулиране на червата. Влиянието на портокала е върху перисталтиката и помага да се избегне задържането на храна, което води до перфорация и авто интоксикация.

Заболявания на костите и на зъбите
Този плод, като богат източник на витамин С, се явява ценен съюзник при борбата със заболявания на костите и зъбите.

При малки деца
Портокаловият сок се счита за отлична храна при малки деца, които не се кърмят. Трябва да им се дават от 15 ml до 120 ml сок дневно в зависимост от възрастта. Така те се предпазват от скорбук и рахит и се стимуулира техния растеж.

Сърдечни заболявания
Портокалов сок леко подладен с мед се счита за напитка с благоприятно въздействие при сърдечни заболявания. Препоръчва се като течна храна при състояния на сърдечна исхемия и инфаркт. Употребата на портокалов сок и мед се счита за сигурен източник на енергия.

Трудности при изкашляне и отхрачване
Благодарение на портокала се стимулират белите дробове и се улеснява процеса на отхрачване и се предпазва организма от вторична инфекция (при туберкулоза, настинка и бронхит)

Няма коментари:

Гласувай за тази страница

Гласувай за мен в BGTop100.com
d=document; d.write('Tyxo.bg counter<\/a>'); //-->
Гласувай за тази страница в Българския ТОП

Моят списък с блогове

www.multirama.bg/

http://zora.bg/

http://zora.bg/
Верига магазини ЗОРА: високо качество, богат и асортимент на предлаганите уреди, гарантиран произход, дълготрайност при експлоатацията, ...

www.mobilebulgaria.com

www.mobilebulgaria.com
Mobile Bulgaria - новини, мобилни телефони, борса, магазини, mobile shop, спецификации, ревюта, gsm, gps, pda, лични асистенти, аксесоари.

www.cars.bg/

www.cars.bg/
Новите, buyback и употребявани автомобили от официалните вноcители за България, автомобили от водещите автокъщи и частни лица.

novsport.com

novsport.com
Новият спортен сайт отразяващ пръв горещите новини от световната спортна сцена, ексклузивни интервюта, актуални анализи, аудио и видео материали

www.gong.bg

softvisia.com

softvisia.com
Софтуерен портал с едни от най-бързите софтуерни новини, множество статии, ревюта, ръководства, преводи и една основна цел - да помага на потребителите. Ще откриете множество линкове за изтегляне подредени в категории с подробна и полезна информация.

www.dimisoft.net

www.dimisoft.net
Предлага категоризиран софтуер за Windows с преобладаване на безплатните програми. Възможност за търсене в множество freeware сървъри

www.youtube.com